ontvang diverse kortingen
en 4 keer per jaar ons
mooie magazine!

ontvang diverse
kortingen en
4 keer per jaar ons
mooie magazine!

ontvang diverse kortingen en
4 keer per jaar ons mooie magazine!

‘Draag geen dikke winterjas onder de autogordel’, waarschuwt ADAC

Het wordt de komende dagen flink kouder en dan zijn we toch geneigd om onszelf warm aan te kleden, ook in de auto. De Duitse automobielclub ADAC waarschuwt automobilisten tegen het dragen van dikke winterjassen onder de autogordel. Vooral kinderen kunnen daar bij een noodstop zware en zelfs dodelijke verwondingen door oplopen.

ADAC bootste een kop-staartbotsing na met een volwassen- en een kindertestpop waarbij met een snelheid van 16 kilometer per uur een noodstop werd gemaakt. Daarbij bleken de autogordels diep in de buik van de testpoppen te snijden.

Niet optimaal gepositioneerd

Door de dikke voering zit de autogordel niet optimaal tegen het lichaam. Er ontstaat extra ruimte tussen het lichaam en de gordel. Daardoor kan bij een botsing de zijkant van de gordel naar het lichaam toe bewegen en in de buik snijden.

Dat kan leiden tot ernstige verwondingen aan zachte weefsels zoals de darmen, lever of milt en zelfs tot inwendige bloedingen die fataal kunnen zijn voor kleine kinderen.

Bekijk hieronder de Duitstalige video van de test van ADAC:

ADAC adviseert daarom om in de auto geen dikke jas te dragen of de jas over de gordel te trekken zodat de gordel strak om het lichaam zit en niet kan gaan draaien.Bij kinderen in een kinderstoeltje kan de jas of een dekentje over het kind worden heen gelegd nadat ze zijn vastgemaakt in het zitje.

Bron: NOS & ADAC
Beeld: iStock

Scroll naar boven